Herbata prosto z Chin

Być może niewielu z nas wie coś więcej na temat sztuki parzenia chińskiej herbaty, gdyż jak wiadomo jest to rytuał, który znany jest tylko i wyłącznie osobom, jakie miały okazję przyglądać się jak Chińczycy z wielkim namaszczeniem kultywują ten oto zwyczaj. Parzenie herbaty to jedna sprawa a drugą sprawą jest to, w jaki sposób Chińczycy zaczęli importować herbatę do wielu krajów. Okazuje się bowiem, że przez wieki szlak handlowy związany z herbatą kształtował się w coraz to lepszej strukturze, dlatego już w roku 1658 dotarła ona do Europy, ale nie za sprawą eksportu tylko przypadkowo poprzez pewnego Anglika. Wieści o chińskiej herbacie szybko rozeszły się na całą Europę i obecnie jest to produkt, który można by zaryzykować stwierdzenie, jest częściej wysyłany do nas niż chociażby kawa, która jakby się wydawało kupowana jest znacznie więcej i częściej. Herbaty chińskie to niewiarygodny smak i aromat, zawierają one bardzo dużo różnych nut smakowych zatem jest, w czym wybierać i co pić. Herbatę najlepiej parzyć w specjalnym zaparzaczu, który można zakupić w chińskich małych sklepikach oraz w europejskich większych sklepach, które oferują produkty z całego świata.

Comments are closed.

Popularne
Wrzesień 2017
P W Ś C P S N
« Cze    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930